LinkedIn Twitter

Testimonials

 

Stagiairs en afstudeerders vertellen
Bij DPA Cauberg-Huygen kunnen stagiairs rekenen op een leerzame en interessante stageperiode. Afstudeerders krijgen volop mogelijkheden voor afstudeerprojecten en scripties die indruk maken.

Tijdens de stage- of afstudeerperiode krijgen studenten een goed idee van de toekomstmogelijkheden bij DPA Cauberg-Huygen. Hieronder vertellen stagiairs en afstudeerders over hun ervaringen bij DPA Cauberg-Huygen.


Mark Peeters (stagiair)

3e jaars Bouwkunde Hogeschool Zuyd Heerlen
"Voor mijn beroepsstage van het derde jaar van de opleiding Bouwkunde loop ik stage bij DPA Cauberg-Huygen in Maastricht. DPA Cauberg-Huygen heeft een breed scala werkzaamheden op het gebied van bouwfysica. Mijn werkzaamheden waren vooral gericht op de akoestische kant van de bouwfysica. Als derdejaars student heb ik tijdens mijn opleiding bijna geen studiemateriaal gekregen over de akoestiek. Nu mijn stage bij DPA Cauberg-Huygen ten einde komt heb ik erg veel geleerd over akoestiek. Dit levert me voordeel op voor het vierde jaar.

Via projecten kon ik geregeld mee met geluidmetingen. Dit heeft me een duidelijker beeld verschaft. Veel van de projecten waar ik mee ben gegaan op de metingen, heb ik zelf kunnen uitwerken. Op deze manier krijg je alles mee van het hele project.

Het project waar mijn werkzaamheden voornamelijk uit bestonden was de gevelgeluidisolatie van het Havenspoorlijn-project. Deze spoorlijn maakt deel uit van de Betuweroute. De woningen die in de buurt liggen van de Havenspoorlijn moeten allemaal worden berekend of ze wel voldoen aan de wet Geluidhinder. Een leuk project waar ik me in heb kunnen verdiepen voor mijn stageverslag.

Als je de opleiding Bouwkunde volgt en de bouwfysica leuk vind moet je zeker overwegen om bij DPA Cauberg-Huygen je stage te lopen."

Bas Welling (stagiair)
hbo Elektrotechniek Hogeschool Zuyd Heerlen
3e-jaars, richting Energietechniek/Industriële Automatisering

"Mijn stageperiode heb ik doorlopen bij DPA Cauberg-Huygen vestiging Maastricht. Als elektrotechniek-student is het niet gebruikelijk dat je bij een voornamelijk op bouwfysica gericht bedrijf stage loopt. Echter er was genoeg te doen op het gebied van duurzame energie. Tijdens mijn stage heb ik voornamelijk onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een gelijkstroomnet bij woningen die, naast het huidige wisselstroomnet, voorzien zijn van zonnepanelen. Verder heb ik nog onderzoek gedaan naar de efficiëntie van WTW-installaties bij gebalanceerde ventilatie. De twee onderwerpen hebben in eerste instantie weinig met elkaar te maken, maar de resultaten worden meegenomen in het project 'De Wijk van Morgen' (voor meer info zie: www.hszuyd.nl/dewijkvanmorgen). 

Wat mij erg aansprak bij DPA-CH is de ontspannen sfeer. Iedereen is heel open en toont interesse voor je opdracht. Door overleg met collega’s zijn er vaak nieuwe ideeën ontstaan die normaal niet in mij op zouden komen. Los van het werk waren activiteiten zoals een avondje snowboarden natuurlijk ook leuk. En het feit dat collega’s naar een concert van je band komen luisteren, geeft je het gevoel dat je goed op je plek zit."

Sanne van den Dungen (stagiair)
hbo Bouwkunde Avans Hogeschool Tilburg
3e-jaars, richting bouwtechniek/ bouwfysica

"Het afgelopen half jaar heb ik stage gelopen bij DPA Cauberg-Huygen in de vestiging Den Bosch. Ik heb ik me beziggehouden met diverse onderwerpen van bouwfysica. De werkzaamheden bestonden uit: akoestisch onderzoek, geluidwering van de gevel, windtunnelonderzoek EPC-berekeningen, bepaling van de ventilatie en spuivoorzieningen en daglichtberekeningen. Voor mijn stageopdracht heb ik me verder verdiept in de geluidwering van de gevel. Het leuke van DPA Cauberg-Huygen is het afwisselende werk, de goede begeleiding en de gezellige collega’s! Kortom het was een leuke en leerzame periode."


Bas Gildemeijer (afstudeerder)
hbo Bouwkunde Hogeschool INHOLLAND Alkmaar
"Na mijn zomerbaan bij DPA Cauberg-Huygen Amsterdam heb ik besloten om daar af te studeren.
Na een interessant gesprek met de adviesmanager Gebouwde Omgeving, kwam ik erachter dat er een ruime keuze van afstudeeronderwerpen beschikbaar is. Het afstudeeronderwerp ‘Daglichttoetreding’ is het uiteindelijk geworden. Door goede voorzieningen zoals ruime werkplek, recente computer én informatie kon ik een goede start maken om af te studeren. De sfeer op kantoor is er goed door de gezamenlijke lunch en enkele keer tijd voor een praatje/discussie, de collega’s tonen interesse in je afstudeerwerk en geven tips. Mede door de goede begeleiding door enthousiaste collega’s, in alle rust zelfstandig kunnen werken en goede voorzieningen op kantoor heb ik mijn afstudeeropdracht met succes weten af te ronden. Tijdens de afstudeerperiode ben ik nog leergieriger geworden naar vakrichting bouwfysica. Ik heb besloten om door te studeren aan Technische Universiteit Eindhoven richting bouwfysica."


Ninke Heidergott (stagiair)
hbo Bouwkunde Hogeschool INHOLLAND Haarlem
"Voor mijn opleiding Bouwkunde moest ik een half jaar stage lopen. Deze stage heb ik bij DPA Cauberg-Huygen Amsterdam afdeling Gebouwde Omgeving gedaan. Ik heb hier een leuke, gezellige, maar vooral ook leerzame tijd gehad. Iedereen staat open voor je. Als je vragen hebt, is er altijd wel iemand die deze voor je kan beantwoorden. Verder heb ik ook de mogelijkheid gehad om alle kanten van de bouwfysica te bekijken. Als er eens iets was wat ik nog niet had gedaan, maar wel graag wilde doen dan werd er gekeken of er nog zo een berekening voorhanden was die ik dan kon gaan maken. Ook heb ik de mogelijkheid gekregen om me meer bezig te houden met het onderwerp waar ik mij het meest voor interesseer, namelijk energieprestatie.
Tijdens mijn afstuderen wil ik graag verder gaan met dit onderwerp. Door er nu al meer aandacht op te leggen, heb ik tijdens mijn afstuderen voordeel. Vooral door de goede open instelling van het bedrijf heb ik de mogelijkheid om mijn kennis goed te kunnen verbreden."


Robert Hoogerwerf (afstudeerder)
TH Rijswijk, afstudeerrichting Toegepaste Natuurkunde
"Mijn afstudeerstage heb ik volbracht bij DPA Cauberg-Huygen Rotterdam. Ik heb mij beziggehouden met het energetisch verbeteren van woningen en de kosteneffectiviteit daarvan. Met Excel heb ik een tool ontwikkeld waarin verschillende energieconcepten ingevoerd kunnen worden. Aan de hand van de investeringskosten en de besparingen, die behaald kunnen worden na een investering, wordt m.b.v. de netto contante waarde de kosteneffectiviteit bepaald van de energieconcepten. De tool is bedoeld naast de ‘Toolkit duurzame woningverbetering’ die door o.a. DPA Cauberg-Huygen ontwikkeld is. Daarin worden energieconcepten beschreven om een woning energetisch te verbeteren, maar de kosteneffectiviteit van die energieconcepten kon nooit berekend worden. Ook kan m.b.v. de tool bekeken worden welke combinaties van ventilatie- en klimaatsystemen het meest gunstig zijn qua kosteneffectiviteit en CO2-reductie, zodat in de toekomst een nog vollediger advies gegeven kan worden. Van de tijd bij DPA Cauberg-Huygen heb ik erg genoten, daar ben ik iedereen en met name mijn begeleider heel dankbaar voor."